Follow

Tråd🧵 med mastodontips fra helvede - opdateres løbende:

Mastodon tip 1 🔥
Skriv en introduktion af dig selv med hashtag
“Fastgør” den til din profil, så folk let kan finde den. Overvej at lave én på engelsk, hvis du gerne vil forbinde dig med engelsktalende, eller brug på dansk

· · Web · 4 · 8 · 14

Mastodon tip 2 🗯
Kuratér dit feed. Modsat insta, TikTok og Twitter er der ikke en algoritme der fodrer dig indhold. Du skal selv opsøge spændende folk og steder, ligesom i de gode gamle internetdage. Start f.eks med at følge folk du kender, og check deres følgerlister ud, eller gå ind og søg på hashtags for emner, du synes er spændende giver dig f.eks. kattebilleder 😻

Mastodon tip 3 🐘
At “toote” (den lyd en elefant laver) er navnet på at poste indhold. Og dine opslag kan customises meget mere end på feks Twitter! Udover at et toot kan være op til 500 (!!) Tegn, har du også mulighed for at sætte en indholdsadvarsel på. Det betyder at folk skal trykke en ekstra gang, inden de ser indholdet af dit toot. Det er en god idé med sensitivt materiale, men mange gør det også fordi det er et sjovt tvist eller fordi de shitposter. Eksempel 👇

Mastodon tip 4 💡
Del, del, del og brug hashtags!

Hvis du ser noget godt indhold og "favoritter" det, betyder det ikke at andre ser det. Ens tidslinje afhænger nemlig af hvilken server man er på, og hvem man følger.
Dem der følger dig ser til gengæld ting, du reblogger (deler). God forklaring i screenshots. Boost godt indhold og giv det videre.

Husk også at bruge hashtags, så andre kan finde dit indhold når de søger på emner. Brug f.eks. gerne hashtagget for dansk indhold.

Mastodon tip 5:🖼👩‍💻
Brug billedtekst, så kan folk der bruger skærmlæsere følge med.
Når du tilføjer et billede i dit toot, kommer der et lille i op, hvor du kan trykke og tilføje en kort beskrivelse af billedet.
Mastodon tip 6: ❎✅
DU KAN REDIGERE DINE TOOTS! Eller, agtigt, du kan trykke "delete and redraft" og rette f.eks. manglende billedbeskrivelse, en fejl, et tag eller lignende

- Eksempler i billederne

Mastodon tip 7: 🤓
Hvad er "fediverset"?
Det er den platform du er på, som består af 1000er af decentrale servere (instanser). Nogen står hos en virksomhed, andre i nogens kælder. Brugerne kan tale med hinanden på tværs af det hele, ligesom med e-mail. På helvede.net bruger vi open-source softwaren Mastodon til at tilgå fediverset, men der er andre, fx. Pleroma eller misskey. Læs lidt om fediverset (the fediverse på engelsk), hvad det kan og hvorfor det er startet her
newatlas.com/what-is-the-fediv

Mastodon / Fedivers tip 8 ✨
Se hvad der sker lokalt og globalt.
Hvis du kigger ude til højre i browserversionen, kan du se en "local" og en "federated" tidslinje.
På den lokale kan man se hvad folk på ens egen server skriver - i mit tilfælde de andre indbyggere i Helvede.net. I den federerede tidslinje ser du indhold fra de folk du følger, der "bor" på andre servere.
App'en Toot, som jeg tester pt, har den lokale tidslinje i bunden til højre.
Eksempler i billederne 👇

Mastodon Tip 9📳
Brug en app!
Der findes en hel masse forskellige apps du kan bruge til at tilgå dit fedivers-fællesskab fra din telefon.

Jeg har testet den officielle Mastodon app og app'en Toot til iphone. Jeg er klart mest til Toot der har et intuitivt interface og flere funktioner (se billeder). Den koster 35 DKK.
Hvis du har en android, har jeg hørt at app'en Tusky skulle være god.

Har slettet Twitter app'en fra min telefon ved samme tid, og det kan varmt anbefales!

Mastodon tip 10 🚚🚛
Flyt din konto
Hvis du er startet ud på én Mastodon eller Fedivers server, og du af en eller anden grund hellere vil et andet sted hen - måske fordi du har fundet en server med folk du bedre kan lide, folk med samme interesser, eller bedre moderation - kan du flytte indholdet fra din konto over relativt nemt.

@tbhdk har været så flink at lave en nem og brugbar guide der ligger lige her
ravensecurity.io/?p=1929

Tak Thomas🥰

@maiathecyberwitch Appen Mastodon til iOS har også den lokale tidslinje, men den er ret godt gemt.

@thebitschmaria Ja, den er desværre ret godt gemt. Jeg kan bedre lide designet på den officielle mastodon app, men kan bedre lide UI i Toot indtil videre. Tænk
er at lave en lille app med pro's and cons liste som mastodon tip også, for synes det forbedrer min oplevelse personligt

@maiathecyberwitch Jeg har en tredje tidslinje med et megafon symbol foran. Navnet er italiensk, så det må være noget min italienske server har oprettet specielt for den. Jeg kan ikke helt gennemskue, hvad den går ud på, men muligvis er det en tidslinje med andre italienske servere, den er særligt tæt på.

@saederup Spændende! Kører din server Mastodon eller noget andet software?

@maiathecyberwitch
Tidslinjen federated/forenede er et mashup af alle dem som alle på den lokale server følger.

@maiathecyberwitch
Den kan blive meeeget forvirrende på store servere :D

@maiathecyberwitch Mastodons webinterface er sat op sådan at den er plørenem at sætte op som webapp med Safari eller Chrome på iOS eller Android. Personligt synes jeg den løsning er bedre end både den officielle app og Tusky.

Men Tusky er i øvrigt væsentlig bedre end den officielle app til Android, hvis man vil køre med en af de to.

@thriveth Ja, webapp er også en fin måde at gøre det på, der er bare hele trackingdelen, hvor både den officielle mastodon app og Toot ikke tracker én, modsat en indbygget browser fra apple eller google. hvis man kører det via en browser, og hvis man kører f.eks. firefox focus kan den jo ikke gemme ens login-credentials tænker jeg? Måske anderledes hvis man sætter den op som webapp.

@maiathecyberwitch Nej OK det havde jeg ikke tænkt over. Jeg tror kun webapp-løsningen fungerer med visse browsere, og er ikke sikker på om den gemmer login-oplysninger og den slags lokalt. Så med de overvejelser in mente kan det godt være at det gør en dedikeret app mere tillokkende... 🤔

@maiathecyberwitch
Ja, jeg aner altså ikke noget om den udover at den er åben sovs. Jeg har ikke selv smartphone.

@smpl @maiathecyberwitch jeg har lige fået den anbefalet på den Mastodon workshop jeg er på lige nu!

@maiathecyberwitch @tbhdk lidt relateret så synes jeg man ikke skal tøve med at oprette konti hos andre instanser og prøve dem af. Man kan altid migrere fra den ene instans til den anden hvis man finder ud af man bedre kan lide den anden eller hvis den første viser sig ikke at være god.
Tusky og andre apps har god understøttelse for flere profiler forskellige steder.

@maiathecyberwitch så hvis jeg nu synes, min local ikke er all that, kunne jeg skifte server/instans efter en interesse eller geo-område eller noget og så måske se noget mere relevant? Hvordan kommer man fx med i Helvede, hvis alle danskere eller tweeps nu er der?

@Ibber yes, det kan du nemlig. Så ser er lokale tidslinje os der er på helvede og indhold fra folk vi følger eller interagerer med. Kom over, du er velkommen!

@maiathecyberwitch Yay! Jeg går straks i gang med at flytte. Hvis jeg lige kan greje det.

Oprette profil på helvede,
flytte denne her dertil,
voila?

@tbhdk @maiathecyberwitch Jæs - found it, panikkede, læste alt igen, og er i gang 😍 tusind tak!

@maiathecyberwitch På andre platforme har jeg haft rigtig stor glæde af at følge hashtags i stedet for individer, det giver mere varieret indhold i mit feed, men jeg synes ikke jeg kan finde muligheden for det her? (beklager hvis det er noob spørgsmål, er ret ny her)

@prudentporkchop hvis du går ind under "explore" i webbrowseren viser den dig en lang række hashtags, som regel skal din instans admin godkende dem dog.

Man kan også lave lister, men så vidt jeg kan se er de baseret på profiler, ikke hashtags. Fødiverset er lidt anderledes på den måde, men det er muligt der er en app man kan bruge hvor hashtag-lister er en mulighed.

Milliardær nævnt 

@maiathecyberwitch jeg vil mene det er bedre at skrive Elon Musk fremfor E**n M**k da det første kan filtreres fra i sin Mastodon klient mens det andet ikke bliver fanget i ens Elon Musk-filter.

Milliardær nævnt 

@reynir yes, I know, det er ment en ongoing joke i mine memechats at skrive navne på folk man synes er irriterende på den måde, så eksemplet handler om at det er en shitpost, men blev godt opmærksom på at man ikke skal “censurere” ord for folks indholdsfiltre, så må bare holde den joke udenfor mine contentwarnings 🙃

@maiathecyberwitch Det er som at få et ønske opfyldt; et algoritme-frit feed hvor det er mig, der bestemmer 🥳!! Jeg er slet ikke ked af at der endelig kom er stærkt nok incitament for folk til at rykke herover 😊😊!

@maiathecyberwitch super god Mastodon tråd. Mangler lidt muligheden for at kunne citere den

@aphandersen ja, som jeg forstår det er den mulighed ikke lavet for at undgå dunks og dogpiling, mange på fediverset har haft dårlige oplevelser med det på Twitter, så det de for at skabe et mindre giftigt rum

@maiathecyberwitch ja det kan jeg selvfølgelig godt se pointen i, men mangler det alligevel, fordi det kunne også bruges positivt til at starte en ny debat

@aphandersen enig, det ku være fedt at kunne starte med egen kommentar. Måske et screenshot + link + din egen kommentar er et alternativ ?

@aphandersen @maiathecyberwitch Jeg ser generelt alt fra de folk jeg følger i mit hjemmefeed, inkl kommentarer i andres tråde (det var sådan jeg fandt denne her samtale).

Så på en måde fungerer en normal kommentar til at fremhæve en pointe igen, på en anden måde end hos Twitter hvor mange kommentarer skjules.

@nielsa @aphandersen derfor er interaktion ekstra vigtigt her i fediverset - eller skal man sige fødiverset? Det lyder bare lidt bøvet…

@maiathecyberwitch @nielsa @aphandersen jeg har taget fødiverset som værende en lidt sjov fjollet måde at sige fediverset på

@wizard @nielsa @aphandersen Ja, det er også lidt cute og hyggeligt, det kan jeg godt se... Tænker hvilket jeg skal bruge til at forklare nye at fedi/fødiverset er mere end bare Mastodon...

@nielsa @aphandersen @maiathecyberwitch en anden god ting man også kan gøre er at booste sit eget svar, så bliver det vist til alle ens følgere uanset om de følger den man svarer på.

@zatnosk @aphandersen @maiathecyberwitch ah jeg troede faktisk at jeg så alles svar, selvom jeg ikke følger dem de svarer? Måske følger jeg bare alle her...

@maiathecyberwitch hur fastgör man den? Är det stjärnan? Appen råkar vara på finska, förvirrande 😁

@npfmorsan de tre prikker ved siden af dit toot - pin to timeline. Hvilken app bruger du? Den officielle Mastodon app har ikke denne funktion, men den virker på web

@maiathecyberwitch tackar, då gör jag det på web vid tillfälle ☺️

Sign in to participate in the conversation
Helvede

Velkommen til Helvede, fediversets hotteste instance! Vi praktiserer mørk meme-magi og shitposter langt ind i de dybeste afgrunde. Hatespeech tolereres ikke. #helliswholesome Welcome to Hell, the hottest instance in the fediverse! We practice dark meme-magic and shitpost far into the abyss. Hate speech will not be tolerated. #helliswholesome