helvede.net is one of the many independent Mastodon servers you can use to participate in the fediverse.
Velkommen til Helvede, fediversets hotteste instance! Vi er en queerfeministisk server, der shitposter i den 9. cirkel. Welcome to Hell, We’re a DK-based queerfeminist server. Read our server rules!

Server stats:

110
active users

Puh, så gik der to uger uden , og det er ikke fordi vi har sparet tv-aftenerne væk...

The colour of magic (2008)
themoviedb.org/tv/5885

Min familie sad høfligt igennem denne næsten tre timer lange adaptation af Terry Pratchetts Discworld-univers. Desværre er mini-serien kun en tam og pligtskyldig kavalkade af hændelser løftet fra bøgerne.

Den myldrer, men sprudler aldrig af Discworlds sære fauna, som her er forplantet fra næringen af Pratchetts prosa. Hverken Christopher Lee eller Tim Curry redder det her miskmask.

3/10★

Det meste af vores skærmtid er ellers gået med at afrunde et gammelt serie-bingeprojekt. Vi er ligeså stille ved at have set al Star Trek. Den sidste hurdle er en lidt ugleset prequel-serie fra start-nullerne. Syng med mig:

🎶 It's been a long road getting from there to here 🎶

youtube.com/watch?v=55LC7H8aT6

Efter fem afsnit føles "The rings of power" stadig som om vi kun er i tilløbet til historien. Den ugelange pause mellem afsnit gør ikke de episke drag nogen tjeneste, særligt ikke efter vi er vænnet til fire timer lange director's cuts fra P Jackson.

Det er helt umuligt at bedømme serien rimeligt uden at se første sæson i et rap. Narrativt er vi trods alt kun omkring slutningen af f eks "Fellowship of the ring", hvor brikkerne er sat i spil og færden kan begynde...

Jeg kan ikke finde en GIF af Durin, som siger til Elrond: "enough with the quail sauce, give me the meat!" men det er ret meget der jeg står med "Rings of power" PT.

Sissy (2022)
themoviedb.org/movie/934207

Wellness-influenceren Cecilia lever et anderledes almindeligt liv, når mobilkameraet slukkes, men da hun møder sin slyngveninde fra barndommen igen, kommer gamle traumer op til overfladen.

Hvad der starter som en barok livsstilskomedie bliver gradvis mere blodstænket med iblandet glimmer. En lumsk film, som til tider kan give lidt ondt i maven på hovedpersonens vegne, og så umiddelbart efter skifte ens sympatier 180 grader.

5.5/10★

Three thousand years of longing (2022)
themoviedb.org/movie/556694

Jeg havde ikke set for mig, at George Miller skulle lave en overdådig feelgood-fantasyfilm for voksne, men her er vi.

Tilda Swinton lukker en djinn (Idris Elba) ud af dens flaske, og fordi hun som narratolog ved bedre, stritter hun imod at lade ham opfylde hendes ønsker. Så han fortæller i stedet sin historie.

Der er kræs for øjnene i filmen, som taler indtrængende for at slippe det fantastiske ind i livet.

7/10★

Nix (2022)
themoviedb.org/movie/844380

Det er nemt at gøre sig morsom over dårlige film, men nogle gange fornemmer man kvaliteter under overfladen, som næsten — næsten bliver formulerede.

"Nix" handler om en familie, der plages af en nøkkeagtig figur, knyttet til tragiske dødsfald 25 år tidligere. "Sharknado"-instruktøren AC Ferrante kæmper mod sine egne og skuespilleres evner for at lave en stemningsfuld og vedrørende historie, og dén konflikt er desværre tydeligst i "Nix".

2.5/10★

Hellraiser (2022)
themoviedb.org/movie/338947

Riley prøver desperat at skifte kurs i sit liv, men et heist med hendes AA-/bollekammerat giver dem kun en diabolsk Rubiks terning i udbytte. Snart flyder det med blod, hallucinationer og kødkroge på kæder, der skyder ud fra gud-ved-hvor.

Det her er en udmærket genoplivning af en filmserie, der mistede pusten for mindst tyve år siden. Der er intet nyt under solen, og reboooten savner Clive Barkers grusomhed, men lidt har også ret.

6/10★

High desert kill (1989)
themoviedb.org/movie/57948

En umage gruppe fritidsjægere i det sydligste USAs ørken oplever stadigt mere forrykte hændelser og spændinger sig imellem. Er der noget uset som manipulerer dem?

"High desert kill" er en let bizar perle af en TV-film, der i sin setting, underspillede skræk og surrealistiske drag kan minde om Peter Weirs "Picnic at Hanging Rock". Til forskel ligger det tematiske fokus her på maskulinitet, tab, dødelighed — og måske aliens.

6.5/10★

The reaping (2007)
themoviedb.org/movie/1683

Hilary Swank spiller en eks-præst, nu mirakel-debunker, som mistede sin mand, barn og tro på en mission i Afrika. Nu skal hun til Louisiana hvor en anden lille pige er rodet ind i noget mirakuløst(?).

"The reaping" tegner først til at blive en bayou-version af "The omen", og gør god nytte af alle sumpens miljøer, indtil for mange U-vendinger spænder ben for hinanden i sidste akt, og plottet kollapser under sin egen absurditet.

3/10★

The innkeepers (2011)
themoviedb.org/movie/58428

Hvad får man hvis man blander "Clerks" med "The shining"? En meget snakkesalig film, der ikke siger ret meget, men laver en masse fagter om at der måske er noget som spøger.

"Innkeepers" er primært et snapshot af Claire, som står lidt i stampe i livet, via hendes receptionsjob på et afdanket hotel. Filmen er som en kabale, der først modvilligt går op efter et langt tilløb.

Næppe for de seere, der tørster efter næste jumpscare…

5/10★

Significant other (2022)
themoviedb.org/movie/901385

Et yngre par er på vandretur. Han frier, hun får et panikanfald, og en parasit fra det ydre rum overtager den enes krop. Bare i den opsummering er materiale til en okay historie, men her vikles en længere ende ud om identitet og kærlighed.

Alt sammen i den lidt nonchalant spekulative tone af Twilight Zone-afsnit, som også prægede "Vivarium" (2019). Hvis det er en tendens i nyere scifi-/gyserfilm, så er jeg okay med det.

5.5/10★

Monstrous (2022)
themoviedb.org/movie/811656

Laura og sønnen Cody forsøger at starte et nyt liv i '50ernes Florida. Men der er mere end eksmandens uønskede opringninger, der spøger i det nye hjem.

"Monstrous" er en underspillet, men effektiv gyser, som bruger periodens husmoridyl og -ideal som et udspekuleret bedrag, der kun gradvist krakelerer. Det er moderrollen, som står i centrum, og Christina Ricci gør et temmelig finfølt arbejde som Laura.

6/10★

Hatching (2022)
themoviedb.org/movie/517302

12-årige Tinja er hårdt spændt for af sin overfladeskøjtende, wannabe influencer-mor. Det udmønter sig i klækningen af et foruroligende væsen, som agerer på Tinjas undertrykte impulser.

Under den veldesignede gyser-overflade gemmer sig en brutal metafor for skævvredne mor/datterforhold og tvangsforestillinger om succes.

Jeg bliver både mindet om den fremragende "Tigers are not afraid" og om "Blue velvet", så niveauet er højt!

7/10★

Vi er godt nok inde i en stime af mor-gysere! Fik jeg nogensinde anmeldt "Umma" (2022)?
themoviedb.org/movie/751237

Jeg er stadig ikke helt hundrede på, hvor vellykket den egentlig var. Ved siden af "Monstrous" har den et lag af flerkultur, som giver lidt mere at tygge på. Samtidig har jeg fornemmelsen af at jeg misser noget som skandinav?

Men det er også interessant at holde "Monstrous" op mod f eks "Nix" helvede.net/@fanden/1091428833

Forskellene i udførelsen af de fælles motiver er... ret vild.

Inside man (2022)
themoviedb.org/tv/121710-insid

Pyh, Steven Moffat må savne at skrive Sherlock!

Denne miniserie, angiveligt med David Tennant i hovedrollen som en præst i alvorlig konflikt med sit kald, roterer i virkeligheden omkring Stanley Tuccis death row-fange, der løser mysterier ved enorme logiske spring.

Hele oplægget trodser både troens og velviljens grænser. Trods spændende øjeblikke og godt skuespil forbliver "Inside man" en overkonstrueret, men hul skrivemanøvre.

3/10★

Vesper (2022)
themoviedb.org/movie/976720

I en fremtid hvor menneskene har forsøgt og fejlet i at erstatte uddøde arter med genmodificerede, hutler Vesper og hendes lammede far sig knap og nap igennem en hård hverdag.

"Vesper" er som en mørk live action-version af Miyazakis "Nausicäa", en dystopisk verden bevokset af pulserende svampe og surreelle planter — men her kan hovedpersonen ikke svæve højt over den ødelagte verden.

Et grumt men poetisk lille mesterstykke.

7/10★

The vigil (2020)
themoviedb.org/movie/621707

Vi møder først Yakov i en samtalegruppe for udbrydere fra det ortodokst jødiske miljø. Men han er også i svær pengenød, så han går med til at våge over en just afdød holocaust-overlever.

Jødeforfølgelserne er en gru i sig selv, men som i enhver god, overnaturlig gyser er det et sammenskudsgilde mellem fortidens spøgelser og Yakovs medbragte dæmoner.

"The vigil" er et skoleeksempel på hvor godt et gys man kan gøre med kun lidt.

6/10★

Shin Ultraman (2022)
themoviedb.org/movie/634429

Efter rebooten/den kærlige parodi "Shin Godzilla" har Hideaki Anno gjort samme greb med det andet store, japanske ikon Ultraman.

Det er som om Anno har kigget på de gamle TV-serier og tænkt, "Det eneste jeg kan forbedre er effekterne". Og det fungerer langt hen ad vejen!

Det er fjollet, episodisk og charmerende, selv musikken er sød '70erkitsch — men slutningen bliver vel hurtigt afviklet. Som en TV-serie lukket før tid.

5.5/10★

Den seneste uge har vi grottet os ned i en gammel favorit. Ligesom med "Ringenes herre" har jeg set serien "Fringe" så mange gange, at den er svær at skrive om.

Ikke fordi den i sig selv er svært tilgængelig, tværtimod. Det er JJ Abrams-underholdning i højt gear, og dermed på kanten mellem visuel søbemad og fast food.
themoviedb.org/tv/1705

Men både de meta- og paratekstuelle elementer omkring "Fringe" rammer lige i mine interesser for popkultur. Jeg må prøve at få griflet nogle tanker ned 🙂

Jeg har forsømt en smule under vores genkig af Fringe. Vi har holdt pauser mellem sæsoner, hvor vi ser andre gode sager for at rense ganen/nethinden. PT er vi i gang med Lars von Triers "Riget"...

Riget (sæson 1, 1994)

Det er mere end bar nostalgi at gense en af de TV-serier, som afgjort var med til at ødelægge mig i en ung alder. Von Triers mashup af Matador og Twin Peaks slår en grundtone, som giver genlyd i min marv og malm.

Ekstra spøjst er det at se Riget efter 15 år i Malmö. Det giver et dobbeltsyn på Helmers hysteriske længsel efter Sveas land, som løfter serien endnu et nøk. Og dødsklokken ekkoer kun klarere gennem tid og rum.

9/10★

Riget (sæson 2, 1997)

I anden sæson af Riget stiger galskaben til nye højder, samtidigt som handlingen højtideligt sænker sig til folkekomedieniveau.

"Sikke noget pjat!" udbryder den ene opvasker, men hendes kollega svarer at det er deri, den egentlige ondskab findes. Helmer gransker sin (national)sjæl på bunden af Rigets troner, og alt — ALT — kan sættes på dyremetaforer.

Den uforløste slutning alene er halvt kriminel, og halvt guddommelig galimatias 🖤

9/10★

Riget: Exodus (2022)

Af uvisse grunde har de sataniske planer på Riget stået stille siden 1997, men som vi har Karen netop set Riget II færdig før hun begiver sig til København for at hjælpe Drusse.

Vanviddet og mysterierne er tilsat nye generationer, opvaskerobotter og — hvad LvT angår — 25 års forstokkelse. Øresund har aldrig føltes så bred og dyb, heller ej den trierske lede ved MeToo.

Trods visse kæpheste føres Riget endelig til dørs med manér. 🤘 Hil satan 🤘

9/10★

The woman king (2022)
themoviedb.org/movie/724495

I 1800-tallets vestafrika gør et kompagni kvindelige elitesoldater op med kolonialisme, slavehandel og rivaliserende kongedømmer. Det er flot, medrivende og på høje tid vi får en film som denne.

Jeg vælger at betragte "The woman king" som en actionfilm med en velfortalt historie — som episk storfilm er den lidt tyndbenet, men solidt skuespil gør at man gerne leger med, selv når historien vakler.

7/10★

Triangle of Sadness (2022)
themoviedb.org/movie/497828

Det var så 2½ time, jeg aldrig får tilbage. Filmens ene præmis er, at rige mennesker er overfladiske og selvcentrerede. Det ved vi allerede.

Den anden er den utopiske forestilling, at de får som fortjent. Det er en virkelighedsflugt, som kun opretholder status quo.

"Trangle of sadness" er selvfølgelig ikke lavet til mig eller til at ændre verden, men til at vinde gyldne palmer. På det plan er den lykkedes.

2/10★

Black Adam (2022)
themoviedb.org/movie/436270

Statusrapport fra DC's usammenhængende filmunivers: Alt som produceres i dette hjørne af superhelteland føles som meget lange afsnit af TV-serier, man har misset de fleste afsnit af.

Dejligt at se en mild kritik af superheltefilmenes imperialistiske træk, omend det i sin natur forbliver en hul gestus. I det mindste kan filmens hvide skuespillere tælles på to hænder?

3/10★

Smile (2022)
themoviedb.org/movie/882598

Det er meget rart med en horrorfilm, som ikke forlider sig på colourgradede effektsekvenser à la James Wan. Indtil altså "Smile" i sidste akt gør netop det, som i en pludselig tvivl på sin egen præmis.

Havde man lagt mere tid på at uddybe figurernes relationer til hinanden, ville den psykologiske del måske have ramt hårdere. I stedet bliver et lovende anslag til et røvballebeat af jumpscares: genrens version af tre hug og et suk.

4/10★

The devil's hour (2022)
themoviedb.org/tv/157061

Lucy slås både med hendes søns udredning for neurodivergens og med et røvhul af en eksmand, som bliver ved at lave bootycalls. Og så har hun syner af for- og fremtidige hændelser.

I en rammefortælling udlægger den fængslede galning Gideon historiens gang for hende, og det som først ligner en overnaturlig gyser antager scifi-præg som både fans af Doctor Who og Dark vil sætte pris på.

7/10★

Severance (2022—)
themoviedb.org/tv/95396

Jeg sætter pris på en underspillet hverdagssurrealisme, det gør jeg. Og det gør mig ikke så meget, hvis en serie på ni afsnit først rigtig folder sig ud midtvejs.

Det er når den ikke slutter, men bare toner ud på en monumental cliffhanger, som først bliver forløst næste år (og formentlig bare bygger op til den næste), jeg bliver træt.

Ring mig op om fem år, og fortæl mig om den var værd at forny bekendtskabet med.

5/10★

Something in the dirt (2022)
themoviedb.org/movie/843621

Naboerne Levi og John har knapt mødt hinanden, før de er godt i gang med at lave en dokumentarfilm om sære hændelser i Levis lejlighed. Et skævt venskab forvandler dem begge i skyggen af projektet.

Benson og Moorhead lurer os ind i endnu en historie, hvor genkendelige figurer forsøger at leve deres små liv, trods absurde, kosmiske begivenheder omkring dem. Denne gang iscenesat som en satire over TV-dokumentarer!

6.5/10★

Hardcore Henry (2015)
themoviedb.org/movie/325348

En hel actionfilm fortalt i førstepersonsperspektiv, siger I? Der kunne absolut være noget at komme efter, om ikke andet så på det rent formelle plan.

Desværre når ambitionerne ikke højere end at genskabe oplevelsen af at se andre spille et skydespil — dvs uden den altafgørende interaktion.

Ind imellem skudduellerne får vi en række sketches hvor Sharlto Copley spiller vekslende roller, og han ser da ud til at have moret sig.

2/10★

Space amoeba (1970)
themoviedb.org/movie/38221

En Jupitersonde bringer livsformer fra rummet til en isoleret stillehavsø, hvor de skaber enorme versioner af den lokale fauna. Heldigvis kan en gruppe snarrådige japanere rage kaijuerne af ilden.

"Space amoeba" er en dejligt campy og gammeldags kaijufilm, selv for 1970. Men den er instrueret af genrens gudfar, Ishiro Honda, og har flere japanske karakterskuespillere på rollelisten.

Fremragende kitsch til en sløv fredag aften!

4.5/10★

Troll (2022)
themoviedb.org/movie/736526

Et norsk sprængningshold en enorm dovretrold, og med tydelige lån fra Jurassic Park og de sidste ti års Godzillafilm forsøger Netflix en monsterfilm i nordisk aftapning.

De glemmer, at monstre er katastrofale metaforer for virkelige problemer. Hvor "Trolljegeren" (2010) balancerede det eventyrlige med en satire over bureaukratisk banalitet, er "Troll" desværre fra anslaget lige så trælst bogstavelig og formularisk som et regneark.

4/10★

Nocebo (2022)
themoviedb.org/movie/782936

Christine er fysisk syg efter et sammenbrud, så da filippinske Diana står på hendes dørtrin med en kuffertfuld af eksotiske lægemidler bliver hun lukket ind.

Det udvikler sig langt ud over det klassiske "en fremmed flytter ind"-scenarie, og kritiserer dels postkolonial udnyttelse og globale produktionskæder.

Perspektivet skifter drevent gennem filmen, som desværre aldrig rigtig hæver sig over de gode intentioner.

4.5/10★

The leech (2022)
themoviedb.org/movie/853178

Det burde være sjovere at se en forstokket præst blive fysisk udfordret på hans religiøse holdninger — fra afholdenhed og cølibat til abort og queersex — end det lykkes i denne julefilm.

Både oplæg og plakat virkede så lovende depraverede, men ak.

Figurerne i krybbespillet er karikerede men todimensionelle, historien uinspireret, og særligt Graham Skipper som Fader David(!) bidrager ingenting til filmen.

3.5/10★

The watcher in the woods (1980)
themoviedb.org/movie/21970

En amerikansk familie flytter ind på et britisk gods. Noget overvåger dem fra skovbrynet. Den ældste datter ser spøgelser i spejle og vinduer. Et tredive år gammelt mysterium bobler op til overfladen — men alt sammen under forsvarlig Disney™-sikkerhedskontrol.

En charmerende spøgelseshistorie med en twist for hele familien™, som byder på både Bette Davis og Kyle Richards i hver sin ende af deres respektive karrierer.

5/10★

X (2022)
themoviedb.org/movie/760104

I dette forsøg på at lave et nyt riff over "Texas chainsaw massacre" vil instruktør Ti West frygtelig gerne sidestille '70ernes horror- og pornofilm, så han har tilsat en smule "Boogie nights".

På den måde tørner de liderlige byboere lige ind i en trykkoger af tilbageholdt seksualitet. Det er omtrent så sexet som en Schwarzwalderfilm, og reddes kun af Mia Goths dobbelte skuespil.

Alt i alt et lidt ligegyldigt formeksperiment.
5.5/10★

Pearl (2022)
themoviedb.org/movie/949423

Det mest positive som kom ud af den ret trivielle slasher "X" er, at Mia Goth udbyggede sin (ene) figurs biografi til manusset som blev til "Pearl".

Under isolationen for den spanske syge springer den unge filmfantast Pearls psykoser ud i fuldt flor, en håndfuld mennesker dør: The end.

Det er Goths levering af hendes egen historie — og relevansen for indspilningens covid-situation — som giver filmen vinger.

7/10★

Sor⸸ ☭andalf

Guillermo del Toro's cabinet of curiosities (2022)
themoviedb.org/tv/83659

På et tidspunkt må GdT have tænkt "Jeg kunne da godt lave en antologiserie med skæbnefortællinger à la Twilight Zone", og så endte vi her.

Af de otte afsnit i første sæson er bare fire tålelige, og kun afslutningen af Jennifer Kent helt oppe at ringe.

Et timelangt afsnit om dæmonisk hudcreme er et regulært "fuck dig" til seerne — så konklusionen må være at nej, Guillermo, det kunne du ikke.

4.5/10★

Vi ser PT "The peripheral", som to afsnit inde tegner til at blive en mere positiv ...

The peripheral, sæson 1 (2022)
themoviedb.org/tv/95403

Fra start er gameren Flynne og hendes amerikanske sydstatsmiljø en fint skildret modvægt til de cyber-hijinx, der udspiller sig, da hun playtester et nyt VR(?)-headset.

Man mærker William Gibson i skæv topform under streaming-narrativet, og seriens fremskudte katastrofe er isnende realistisk.

Sæsonen slutter desværre på et konceptuelt skift imod Matrix-tonet "Person of interest", fordi serien pinedød skal fortsætte.

7/10★

På den lyse side holder TV-versionen af Gibsons roman rigtig langt hen ad vejen, og kunne være det sidste strå, som får mig til faktisk at læse/lytte til forlægget.

Mindre positivt aner jeg, at visse personer overlever eller bliver mere fremtrædende, udelukkende for at generere plottråde der kan udbygge og fortsætte historien ud over romanens rammer.

Særligt sidste afsnit virker ugennemtænkt og narrativt leddeløst. En alexandrisk løsning på den store plotknude bliver meget ringe forklaret 😕

Men hør, serien myldrer af interessante figurer. Desværre er en del af dem bundet op i enten militær eller mafia-machismo, men Chloe Grace Moretz gør et udmærket arbejde med at modvirke de træk.

Plus, efter "Years and years" holder jeg et meget vågent øje med, hvad T'nia Miller medvirker i!

Ebirah, horror of the deep (1966)
themoviedb.org/movie/3115

At lave en kaijufilm med både Godzilla og Mothra men ikke nævne nogen af dem i titlen, er som hvis Marvel havde kaldt Infinity War "Thanos' sidste stik". Men det er bare filmens første fejl.

Hele historien er out-fucking-rageous — dansemaraton! kæmpehummere! hemmelige organisationer! — men afviklet så gumpetungt mekanisk, at den mister enhver gnist.

Vinder kun på kitschværdi.

2.5/10★

Godzilla against MechaGodzilla (2002)
themoviedb.org/movie/12636

En ny Godzilla hærger, i en film som vælger at se bort fra samtlige andre mellemregninger siden "Gojira" (1954).

Den oprindelige Godzillas genetiske spøgelse fanget i MechaGodzilla...! En elitesoldat martret af hendes trups død for Godzillas hånd...! En lille pige som brydes med savnet efter sin mor...!

Hvordan hænger det hele sammen? Ingen anelse, men det er skidegod kaijustil.

5/10★

Godzilla vs Megalon (1973)
themoviedb.org/movie/39264

Indenfor de første fem minutter har vi fået den mest katastrofale eksposition i nogen film. Så sender den tabte civilisation Seatopia(!) kaiju-billen Megalon(!!) til jordens overflade.

"Ville det ikke være smart, hvis vores robot kunne kalde Godzilla til vores redning?" spørger det obligatorisk kloge barn. Og det gør de så.

Dette er den mindst populære af alle japanske Godzillafilm, og man forstår hvorfor.

2.5/10★

Det er svært at bedømme genreladede værker som kaijufilm på almene kriterier.

Efter at have set "Godzilla vs Megalon" sagde junior, "Den her var vel en okay film, men det var en superdårlig Godzillafilm". I al fald det sidste er jeg enig i.

Hvor "Ebirah, horror of the deep sea" havde et uforløst kim af en gakket historie, er denne en overbudsbuffet af usammenhængende elementer og mænd i gummikostumer.

I det mindste er den så elendig, at den bliver underholdende...

The Fire Place (2022)
themoviedb.org/movie/1060421

Adult Swims kaminild-video holder masken i knapt et minut før først dialog og så figurer forstyrrer illusionen. En historie tegner sig i fragmenter, så en anden, og så vælter de frem.

På en måde minder den faste kameravinkel om Richard McGuire's tegneserie "Here". Den buldrende ild forbliver central i filmen.

Det er ikke stor kunst — men overraskende, gakket og mediebevidst kunst kan også gøre det. Bør ses i al fald én gang.

6/10★

The nightmare before christmas (1993)
themoviedb.org/movie/9479

Henry Selicks, Danny Elfmans og Tim Burtons hyggegotiske mestermusical har ligget på hylden i nogle år som juletradition i det Haverholmske, men det gjorde gensynet så meget sødere.

Min ældste så VHS-båndet i stykker før han fyldte 5, og sangene indgår i vores hverdagsvokabular — at se filmen igen på lærred var som et besøg af et gammelt familiemedlem i topform.

—How horrible our christmas will be!
—No, how jolly!

💀🎃🎄

11/10★

His dark materials (sæson 3, 2022)
themoviedb.org/tv/68507/season

I sidste del af TV-trilogien over Pullmans romanserie skal alle ender knyttes op. Hvad vi før fik solgt som et ateistisk fantasy-epos er kogt ud til en suppe af gnostiske arketyper.

Den egensindige Lyra er blevet en træls teenager med messiaskompleks, og det er desværre op til hendes dysfunktionelle forældre at drive historien.

Særligt sidste afsnit bliver øjenrullende inderligt og dumt. Tolkien ville være stolt.

6/10★

Og jeg skal ikke gøre mig til dommer over bogserien eller tv-seriens målestoksforhold til samme. Don't @ me, jeg har ikke læst bøgerne, så jeg bedømmer kun hvad jeg lige har set.

The guyver (1991)
themoviedb.org/movie/15026

Ah, en vestlig filmatisering af en anime fra før verden gik af lave! <opbygger urealistisk høje forventninger, som ramler indenfor fem minutter>

Selv med min søde tand for tokusatsu er "The guyver" uudholdelig. Af uransagelige grunde har man sat special effects-afdelingen til også at instruere filmen, og de magter ikke opgaven.

Forestil jer en slatten budgetversion af Teenage Mutant Ninja Turtles. "the guyver" er værre end det.

1.5/10★

The lair (2022)
themoviedb.org/movie/760204

20 år efter Neil Marshall lavede "Dog soldiers" og "The Descent" håber jeg stadig han vil nå samme højder. Det sker ikke med "The lair".

En styrtet britisk pilot slås mod umenneskelige monstre i et endnu krigshærget Afghanistan. Hun finder en lejr af USAs mindst egnede, og så går kampen for overlevelse.

Heldigvis har hovedrolleindehaver Charlotte Kirk den usandsynlige superkraft, at hun er medforfatter og -producent på filmen...

3/10★

Et hurtigt Neil Marshall-tilbageblik:

Jeg har tidligere anmeldt "Dog soldiers" på Superkultur som del af min varulvekavalkade, hvor den fik en trekvart fuld måne. superkultur.dk/2020/03/24/i-ul

"The descent" (2005) er en klaustrofobisk gyser om et bundt kvindelige speleologer, som fanges dybt i et uudforsket hulesystem. Den vil jeg på bar hukommelse give ~7/10★

Der er nok dem, som også vil fremhæve "Doomsday" (2008) og "Centurion" (2010), men allerede der begyndte Marshalls niveau at styrte for mig.

Frankenstein conquers the world (1965)
themoviedb.org/movie/3160

Frankensteins skabning i kaijuregi af Ishirō Honda — det burde jo blive godt.

Fra filmens anslag, hvor monstrets stadig bankende hjerte fragtes fra 2. verdenskrigs Tyskland til Japan, er der slået stort op. I Hiroshimas nukleare flammer regenererer hjertet spontant en ny krop, men da man 15 år senere opdager den vilde teenager, synker filmens niveau støt.

Den sidste time er som at kigge på maling der tørrer.

2/10★

Jeg kan ikke udsætte noget på, at det meste af filmen er fyldscener for at trække tiden ud mellem monsterslagsmål. Det er par for the course i tidlige kaijufilm. Hvad jeg har noget imod er, at konfrontationen med bæltedyrmonstret Baragon ikke tematisk sættes op bedre.

En Prometheus genfødt af moderne krigsførelses totale destruktion, mod den dybe tids ktoniske legemliggørelse?

Come on, det burde sgu da kunne svinges op i operatiske proportioner!

Godzilla: Final Wars (2004)
themoviedb.org/movie/15767

Jeg måtte tage en nyere Godzillafilm efter de seneste skuffelser over '60ervarianterne…

På den lyse side følger "Final wars" sine udknaldede idéer præcis så langt ud som jeg ønsker, de ældre film ville gøre det. Historien kammer over fra første færd, og stopper først saltoerne efter to timer.

Mindre positivt bliver der lånt vel kluntet fra "The Matrix" i effekter og skurkenes staffage. Det havde I virkelig ikke behøvet.

5/10★

Okay, okay. Jeg plejer at holde min unlisted, men det her mesterværk må jeg simpelthen dele med alverden. Dybt åndedrag:

9 DEATHS OF THE NINJA (1985)
themoviedb.org/movie/51878

Et Mission Impossible-lignende hold specialsoldater — heriblandt én ninja — må gå gennem ild, vand og jungle for at redde en busfuld skolebørn (inkl et amerikansk senatsmedlem?!) fra en vaudeville-nazist, en lesbisk Foxy Brown-guerilla, og en indisk version af Bond-skurken Jaws.

TI UD AF TI KASTESTJERNER!

Ideerne i "9 deaths of the ninja" er skruet helt op til 11, omend de oftest ser ud til at være udført for en flad femmer.

En ninjas træning går naturligvis ud på at hugge vandmeloner over med bind for øjnene. Og en ninjafilm fra firserne må indeholde mindst én salto til højere grund (filmet baglæns, forstås).

Udover den obligatoriske kung fu-nærkamp er her både kamp udenpå helikopter i fart, ninja forklædt som olding for at narre modstandere med hans ninjatricks, og så meget mere...

Jeg har i løbet af denne film formuleret en teori om, at når en genre er tilstrækkeligt tømt for originale idéer, vil der automatisk opstå en hybrid med Bond-film.

Der er åbenbart noget særligt lokkende ved at kaste et anløbent koncept i den mest dekadente, overcampede klichéhule, bare for at se det brænde?

I ninjafilmenes tilfælde er resultatet så "9 deaths of the ninja" — ja, man kunne i og for sig overføre princippet på hele Christopher Nolans œuvre, men det er hverken her eller der.

Jeg indser, at det her måske ikke ser så lovende ud i tekst. Men hør her, ville en dårligt skrevet, overspillet lavbudgetfilm indlede med tre minutters dansetolkning?

Se introsekvensen her: youtube.com/watch?v=bVQbzklABp

👀 SE. DEN. 👀

Der var en kort, men glorværdig periode i slut-'80erne og start-'90erne, hvor "produceret af Brian Yuzna" stod for en guldlokzone af budgetbevidst balanceret horror, special effects og humor.

Fra "Re-animator"-serien over "Conan" til "Warlock" og "From beyond" — og ofte i samarbejde med instruktør Stuart Gordon — blev Yuzna en af de uafhængige producenter, jeg ledte efter når der skulle plukkes film til en videoaften.

Risikoen var altså at få fingre i stinkere som "The guyver" ind i mellem…