Livetooter fra dette seminar om hybridisering mellem konspirationsteorier, misinformation og online ekstremisme i dag og i morgen.
Følg med
Hybridisering er når forskellige ideologier og politiske miljøer sammenblandes, og danner nye former for trusselsbilleder og alliancer.
Hybridisering er en del af vurderingen af terrortruslen mod Danmark fra Center for Terroranalyse i 2023.
https://pet.dk/-/media/mediefiler/pet/dokumenter/analyser-og-vurderinger/vurdering-af-terrortruslen-mod-danmark/vurdering-af-terrortruslen-mod-danmark-2023.pdf
Vi havde konspirationsteoretikere med i vores rapport fra 2020 om køn og ekstremisme i Danmark, fordi vi observerede interaktion mellem de konspiracistiske miljøer, manosfæren og de forskellige højreradikale miljøer der havde ekstreme syn på køn, men også fordi mange antifeministiske forestillinger grundlæggende er konspiracistiske. Fra rapportens mapping, læs den hele her https://cybernauterne.dk/blog/under-indflydelse-rapport-ekstreme-digitale-faellesskaber/
@emilygorcenski beskriver den process der hybridiserer forskellige hadideologier online som "intersektionerne af had" i podcasten "The new White supremacy in Europe and the US" som jeg lavede med hende tilbage i 2021. Ligesom med konspirationsteorier, så fungerer hadideologier også sådan, at medlemmerne som regel er klar til at inkludere andre grupper i deres had.
Lyt her:
https://www.listennotes.com/podcasts/talk-town-x-fluid/the-new-white-supremacy-in-B3HkVz0qryt/
En af de ting Emily og jeg diskuterer er blandt andet hvordan Gender Criticals og Fascister har fundet fælles fjender i transpersoner, selvom de i princippet ikke burde have fælles mål. Case in point: Nynazister der dukker op til den selvudnævnte "kvindesagsforkæmper" Posie Parkers demonstrationer.
Nåååå nok om det, nu må jeg hellere skrive hvad folk faktisk siger til det her seminar.
Definitionen af hybridisering er der ikke enighed om endnu, fortæller seminarlederen f.eks. Det er et forskingsområde i opstart og idvikling.
SMIDGE forskningsprojektet der holder konferencen fokuserer på konspirationsteorier, mininformation og ekstremisme online.
Særligt hvordan det påvirker mainsream politisk diskurs og politik.
Oh - hallelujah! projektet fokuserer for en gangs skyld på ældre generationer og ikke kun på unge, som så mange andre projekter om ekstremisme har det med. TAK, endelig nogen der snakker om boomeres hang til misinformation
Hende der introducerer SMIDGE forklarer meget godt problemet, folk mellem 45 og 65 har selv lært at bruge tech, men har ikke lært metoder, kildekritik og skepsis i skolen. Og modsat unge er de lidt sværere at sætte på skolebænken. Projektet prøver at samle op på de narrativer der trives i målgruppen og lave modnarrativer og interventioner til målgruppen, der f.eks tror på klimamisinformation etc.
De vil gerne bruge de samme teknikker som folk der spreder misinformation til bare at give noget BEDRE information...
Hvad var det Audrey Lorde sagde om the masters house og the masters tools?
"Journalists are as vulnerable to misinformations as anyone else"...
Eller ... "Sårbare"? Nogen gange trykker de det fordi det overlapper med deres holdninger eller politiske agenda, det perspektiv mangler måske lidt. Det er ikke sådan at ekstremistiske narrativer og misinformation er en eller anden form for ekstern faktor der truer, det produceres og spredes af mainstreampolitikere og medier også...
Eksempel: Tom Jensen poster lodret løgn på Twitter om våbenhvile
Adskillige danske borgerlige medier har kørt en aktiv disinformationskampagne om "woke ideologi" og transkønnede de seneste par år, de trykker ting der er misvisende eller decideret løgn, de retter det aldrig fordi de har en ideologisk investering i det, de skriver. De er ligeglade om det passer. Det kan man ikke faktachecke og forklare dem ud af... De har en aktiv fordel af at fejlfremstille virkeligheden, fordi denne alternative virkeligjed overlapper med deres verdenssyn
Første taler er den svenske forsker Tina Askanius fra Malmø Universitet, der heldigvis adresserer netop mainstreamingen af konspirationsnarrativer.
Hun identificerer tre hovedtemaer konspirationsteoretiske og højreradikale narrativer lige pt:
- Anti-indvandring, f.eks. "Den store udskiftning"
- Anti-feministisk: Mandligt overherredømme, kvindehad og etno-nationalisme
- Anti-elititær: Eksistentielle kriser, samfundskollaps og voldelige hævnfantasier
Mainstreamingprocessen Tina beskriver er hvordan disse ideer er rejst fra relativt aflukkede fora, særligt online, til politisk og mediemæssigt mainstreamrum og blevet normaliseret i Sverige.
Hun kalder det "hverdagsekstremisme"
Grunden til at Sverige er en interessant case er:
Til punkt 3: SVerige har sit eget højreradikale medieøkosystem, som blandt andet har at gøre med at partier som Sverigedemokraterne er komme til magten trods nynazistiske rødder (punkt 2).
Sverige har den højeste rate af "junk news consumption" ift andre EU lande, ligesom størstedelen af denne type nyheder kommer fra sverige.
Disse outlets brander sig som "anti-establishment" men er i praksis højreradikale og har bånd til eg. Sverigesdemokraterne.
Det er f.eks. for nyligt afsløret at Sverigesdemokraterne har betalt en gruppe mennesker, altså en troldehær, for at bedrive propaganda for dem.
Punkt 4: Sverige har uforholdsmæssigt mange store alt-right politiske influencere, f.eks. nyhedning og højreradikal bodubuilder "golden one" eller konservativ edgelord "Angry foreigner", der bruger mainstream sociale medier til at nå ud med deres agenda
De deler alle narrativet fra punkt 5 i forskellige indpakninger: Sverige var et hvidt, egalitært paradis, men nu er det ødelagt af indvandring
Hverdagsekstremismens artefakter er f.eks kopper, t-shirt og totebags med ekstremistiske slogans der sælges af influencere via deres webshops, f.eks. med slogans som "remigration" eller "hvid sharia".
Politiske ekstremister har taget noter fra online influencere og kopierer formen og forretningsmodellen, men det, de sælger er ideologi.
Her sker en hybridisering mellem online og offline rum, når budskaberne ryger fra webshoppen og ud i gaden.
Strategic mainstreaming af narrativerne sker via brug af kendte symboler fra memes og popkultur, f.eks. lavede svenske højreradikale en del memes inspireret af Pepe the Frog, men med børnefiguren Skurt fra Svensk TV istedet. Andre svenske børnefiguerer blev også hacket og gjrot til højreradikale ikoner
En gruppe der særligt er aktive i at mainstreame konspiratoriske antifeminsitske narrativer er tradwives, som er en langt større subkultur i Sverige end i Danmark. Her er tradwives også langt mere forbundne til det yderste højre, eller i hvert fald mere ærlige om at de er det, end i Danmark. De narrativer de bringer til torvs pakkes stadig ind i influencerliv og nostalgi.
Du kan høre vores podcast om tradwives her.
https://cybernauterne.dk/podcast/manosfaeren-7-tradwife/
Askanius projekt arbejder med at definere hverdagsekstremisme i deres projekt. Arbejdsdefinitionen (min oversættelse) er:
"Den almindelige hverdagsdiskurs og praksis som reproducerer fjendtlige opstillinger i 'os' og 'dem'.
Ekstreme narrativer er en del af det der forstås som den almindelige sunde fornufts at forstå verden på, hvilket ses i hverdagssamtaler og interaktioner.
Askanius projektet foreslår at researchfokus
- Flyttes fra Organiserede og ekstremt affilierede aktører
- Skjulte/latente former snarere end åbent ekstremistiske statements
- Almindelige objekter og materielle kulturelle artefakter.
- Engagerende metoder til at finde rutinemæssige og almindelige praksisser og diskurser
- Levede oplevelser og forståelsesrammer på modtagerenden af hverdagsekstremismen
For på den måde at få et bedre billede af udbredelsen i samfundet
Juliette Stoencheva er næste oplægsholder, hun skriver phd om digital ekstremisme i mainstream, særligt online diskussioner om immigration i Sverige.
Hun tager udgangspunkt i det svenske forum Flashback, som er et lidt uddateret forum (se billede), hvis slogan er "ytrindefrihet på rigtigt". 33% af svenskerne bruger det indimellem. Der er anonymt og der er nul moderation, og det bruges derfor til at sprede højreradikale konspirationsteorier.
Hun bruger Bergers "crisis typology" fra 2018 til analyse
Crises of
- impurity: Der er et "vi" og et urent "de", en ind-og ud-gruppe
- conspiracy: ud-gruppen konspirerer mod ind-gruppen for at ødelægge den
- Dystopia: Samfundet ødelægges af ud-gruppen
Existential threat: Tager dystopien videre, ud-gruppen truer ind-gruppens eksistens
- Apocalypse: Ud-gruppen truer hele klodens eksistens
- Triumphalism: Lægger vægt på at ind-gruppen er som iboende bedre og mere prisværdig end udenfor gruppen
Det er et meget godt rammeværk til at forstå de samtaler der er på undersiden af Flashback forummet hvor der tales om indvandring, hvor de her forskellige opfattede "kriser" hele tiden konstrueres.
F.eks. interessant hvordan kvinder der ikke er højreradikale fremstilles som ideologisk urene fordi de er "hjernevaskede af venstrefløjen" eller "raceforræddere". Den kender man godt fra den danske højrefløj
@maiathecyberwitch So here's a fun thing: Jeg - som er 55 - lærte kildekritik i skolen. Faktisk fik dette mig til at antage, at det var normalt & at alle lærte om det, og jeg var langt inde i mit voksne liv før jeg til mit betydelige chok fandt ud af, at ikke bare folk på min egen alder, men heller ikke unge/børn (f.eks. min egen datter) lærte om kildekritik i skoen. Det forekommer mig absurd, at man kan undervise i noget litteratur- eller medie-adjacent fag uden at komme ind på det...
@jwcph What? Troede da det var obligatorisk
@maiathecyberwitch Præcis! Man skal jo næsten gøre sig umage for *ikke* at inkludere det i f.eks. dansk-undervisning - for ikke at tale om, at man i dag også underviser i medier m.m.
Blot et lille indspark:
Det *kan* til gengæld være, at de 45-65-årige har taget en videregående uddannelse, hvor de har lært kildekritik og skepsis (og ja - jeg ved det godt - vi er ikke alle akademikere).